Jdi na obsah Jdi na menu
 


Má tři diplomy z VŠ, ale český pravopis neumí!

1. 9. 2024

Co s „mrtvou“ KDU-ČSL? Do kafilérie s ní!

Nepřetržitou sérii skandálů a různých „odhalení“ okolo strany, která byla v letech 1948-1989 nedílnou součástí komunistické „Národní fronty“, totiž KDU-ČSL (dříve ČSL neboli: Československé strany lidové), jsem již přestal sledovat. Tou poslední kapkou, jíž přetekl pohár mé trpělivosti, se stal dnes již legendární „vánoční večírek“ na MPSV dne 21. 12. 2023. I mně je jasné, že večírky tohoto druhu se plánují týdny dopředu, a když už se to zorganizuje (v tomto případě za peníze daňových poplatníků, což je skandální záležitost), těžko se podobná akce ukončuje hned po zahájení: nějaký čas to potřebuje.

Přesto je nepochopitelné, že ministr M. Jurečka, který je zároveň i předsedou beznadějně prohnilé KDU-ČSL, poté, kdy se konala mimořádná schůze vlády k tragickým událostem na FF UK, se vrátil zpátky do budovy svého ministerstva a jako by se nechumelilo, pokračoval dál v této veselici až do rána. Od tohoto okamžiku pro mne strana v čele s tímto nemravným „křesťanem“ přestala existovat. Stalo se cosi, co jsme tady v moderních dějinách ještě neměli. Vyznavači údajných křesťanských hodnot se odmítají sklonit před majestátem smrti.

zdechovsky-tomas.jpgJak se záhy ukázalo, vedení KDU-ČSL (dnes si říkají prostě a neoriginálně: „Lidovci“) nenašlo sílou, aby něco s touto „vykolejenou“ stranou udělalo. A aby toho nebylo málo, Jurečka, který se neúspěšně pokoušel svůj skandál „vymlčet“, pokračoval jako člen Fialovy asociální vlády ve vyhlašování dalších protilidových opatření, která vehnala do bídy další statisíce našich občanů, kteří do té doby jakž takž vycházeli s penězi. Teď už jim nestačí finance ani na pokrytí základních potřeb. A aby se zavděčil těm, kteří ho vzali „do party“, činil tak Jurečka zřejmě na pokyn ODS, jež se k tomu nedokázala přiznat a raději to nechala vyhlásit tomuto politickému „přívěsku“(= KDU-ČSL).

A tak jsme se dočkali toho, že důchodci byli okradeni o tisícovku měsíčně (inu, každá koruna se počítá, když jde o Ukrajinu). Zkrátka přišli i invalidé a osoby odkázané na sociální služby, o nesmyslně nastavených parametrech údajné důchodové reformy ani nemluvě. „Vykrmený vepř“ v čele MPSV i KDU-ČSL, M. Jurečka, představuje hned po P. Fialovi a Z. Stanjurovi to největší zlo, jaké si v této neschopné a asociální vládě pěstujeme za peníze daňových poplatníků.

Proto se nedivme tomu, že veřejnost začíná odmítat stranu „lidovců“, kteří s (pracujícím) lidem nemají zhola nic společného. Funkcionáři této strany se totiž chovají jako papaláši. KDU-ČSL je zbytečná partaj, plná zbytečných, neužitečných politiků, kteří jsou ochotni udělat cokoliv a spojit se s kýmkoliv (třeba i s ďáblem), jenom aby mohla zůstat u plných koryt.

To, že se preference KDU-ČSL mezitím „zasekly“ mezi1-3 procenty (podle mě jsou již na „nule“ a brzy se budou pohybovat v záporných číslech), nebude nejspíš náhoda. Je to jednak důsledek špatné politiky této strany, z níž se stal morální odpad společnosti, jednak je to povinná daň za účast v účelově „spatlané“ předvolební koalici SPOLU. Když toto uskupení vzniklo, označil jsem je v jednom ze svých článků za „mrtvě narozené dítě“. Těší mě, že mi vývoj dal za pravdu – podobně jako v jiných případech. Dnes se již strany této koalice začínají „požírat“ navzájem. Kopou do sebe, žalují na sebe, a přesto předstírají „jednotu“. Připomíná to ono komunistické: „Jednotu strany a lidu si narušovat nedáme od nikoho, soudruzi!“ Přesto je zřejmé, že konec se blíží…

Nejnovější aféry politiků KDU-ČSL se týkají Moravskoslezského kraje. Jedna z nich je spojena s náměstkem ostravského primátora L. Curylem. Hned nato se v médiích objevila aféra zbrusu nová, i když poněkud zvláštní: tak trochu „hanbatá“. Ta se týká členky této strany s podivným, cizokrajným jménem: Miriam Szyja. Nebudu spekulovat o etnickém původu dotyčné ženy, navíc členky KDU-ČSL. Vzpomněl jsem si na sexuální aférku poslance J. Navrátila, která se prý stala, ale docela možná i nestala.

V případě této ženy je daleko podstatnější to, proč se její jméno objevilo v médiích, a to nejen bulvárních. Dotyčná žena totiž na internetu prodává své „nahé“ fotky. Přitom není jasné, zda se jedná o její soukromou akci, jak se uživit, nebo to má být svérázný způsob, jak na sebe upozornit těsně před krajskými a senátními volbami. Vzhledem k tomu, že tato strana nemá v levicově naladěném regionu Ostravska šanci uspět, přikláněl bych se k variantě druhé: souvisí to s volbami.

Aféra se objevila v okamžiku, kdy nervozita okolo voleb je viditelná na všech aktérech. Navíc: lidovce čeká několikrát odložený sjezd, na němž se má volit nový předseda. Již v této chvíli je zřejmé, že Jurečka po všech prů*erech zůstat v dosavadní funkci nemůže, a to ani tehdy, kdyby si nechal svoji židličku v paláci Charitas „zabetonovat“. Ať zasedne v Jurečkově kanceláři kdokoliv, bude to vysvobození z neřešitelné personální situace. Lidovci nemají lidi, program ani vizi. Proto je mají voliči „na háku“ a volit je nebudou.

Tak trochu udivující bylo to, co sdělil k nejnovější aféře tiskový mluvčí strany novinářům, kteří se na případ M. Szyjové dotázali. Prý to není věc vedení strany. Zkrátka: tolik bezradnosti a nekompetentnosti již dlouho nepamatuji. Zdá se, že M. Jurečka je již v tomto okamžiku spolehlivě „mrtvý muž“. Stal se jím hned následujícího dne po onom tragickém 21. 12. 2023.

Tak alibistický postoj vedení strany k tomu, co provádí jedna z viditelných členek této strany na Ostravsku, to bych doopravdy nečekal. Nota bene u strany, která se léta tvářila jako křesťanská a dbající o tradiční hodnoty. Dnes je to – právě díky neschopnému vedení složenému z jedinců, kteří patří k tzv. Husákovým dětem v čele s „vykrmeným vepřem“ M. Jurečkou – strana, která sice stále ještě zůstává ve vládě i v nefunkční koalici SPOLU, avšak představuje ve skutečnosti balvan, jenž táhne Fialovu vládu ke dnu. Hluboká krize (ideová i vnitrostranická) je řešitelná jediným způsobem: ukončením činnosti a rozpuštěním této zbytečné strany.

Ještě jeden aspekt stojí za pozornost. Zatímco v jiných státech našeho civilizačního okruhu je křesťansko-demokratické politické uskupení standardní součástí politického spektra, u nás se chystáme na „pohřeb“ této strany (KDU-ČSL), a to 105 let od jejího vzniku. Jára Cimrman by se mohl tímto příběhem inspirovat k napsání další hry – v hlavní roli s plk. O. Foltýnem. Ten by tam mohl hrát nic nechápajícího „Pasáčka vepřů“, jemuž se jeho strana doslova rozpadla před očima.

─────

Případ „nahých“ fotek M. S. a europoslanec T. Zdechovský

A teď k tomu, proč o T. Zdechovském opět píšu. Je totiž snad jediným politikem (nejen v KDU-ČSL, ale i z jiných stran), který se rozhodl členky své strany M. S. zastat. Na sociální síti X (25. 8.2024, 13:27) napsal toto krátké sdělení: „Každý [,] kdo soudí Miriam Szyja za její odvážné fotky, ať si zamete nejdříve před vlastním prahem! Nikdo jste její boty neoblékl, takže těžko můžete soudit.“ (Zdá se, že T. Zdechovský má již před svým domem zameteno. Kdo provádí úklid u Jurečků?)

Na příspěvek T. Zdechovského krátce nato zareagovalo několik čtenářů. Někteří dokonce upozornili na to, že tam autor má pravopisnou chybu ve tvaru zájmena „jí“. (Správně má být: „ji“.) Hodně čtenářů se podivovalo tomu, že boty se „oblékají“. No – u Zdechovských to tak nejspíš mají.

O problémech europoslance T. Zdechovského (KDU-ČSL) s českým pravopisem píšu na stránkách SN opakovaně. Proto by mě zajímalo, jak vypadá jeho angličtina či jiný cizí jazyk. Předpokládám, že tam to zvládá, jako když bičem mrská. O tom se ostatně čtenáři mohou sami přesvědčit v mých dosud publikovaných článcích na toto téma. (Viz odkazy na konci tohoto textu.) Pouze doplním, že pan europoslanec udělal chybu jak ve tvaru osobního zájmena „ona“(správně má být tvar: „ji“), tak i v interpunkci prvního souvětí: před vztažným zájmenem „kdo“ musí být čárka.

Samozřejmě – za chybu lze označit i ono nepatřičné sloveso „neoblékl“. V našich končinách se boty (kožené nebo z umělé usně) „obouvají“, případně „nazouvají“(např. u dřeváků či „nazouváků“). To je ovšem detail patřící do oboru kulturních dějin, jež jsou i u nás velmi bohaté. Ostatně – látkové „boty“, které se navlékaly na nohu podobně jako punčochy, máme u nás doloženy z ikonografických pramenů již z období vlády Karla IV. nebo jeho syna Václava IV. Pokud je tedy dotyčný oděvní doplněk paní M. S. tohoto charakteru, pak je sloveso „neoblékl“ plně na místě.

A ještě pár slov k politickému kontextu této „přestřelky“ na sociálních sítích. Musím se přiznat, že po mé opakované kritice toho, že naše televize si zvou do vysílání „pologramotného“ T. Zdechovského, jsem rád, že tato výměna názorů probíhá na sociálních sítích, nikoli v přímém televizním vysílání. Před eurovolbami bylo totiž Zdechovského všude plno, třebaže neměl co říci, ale z toho důvodu, že byl členem koalice SPOLU. Nikomu z televizních šéfů nevadilo, že tento politik neumí pořádně česky. (Možná s tím mají problém i tito televizní šéfové. Kdoví?)

Jedna čtenářka na Zdechovského příspěvek zareagovala tak, že vytkla této straně (= KDU-ČSL) její pokrytectví. Já jí toho vytýkám nohem víc a píšu o tom již řadu let –bohužel bez patřičné „sebereflexe“. Inu, komu není rady, tomu není ani pomoci. Proto tato strana stojí na historické křižovatce. Přesněji: před svým zánikem.

Mně na KDU-ČSL víc než toto pokrytectví, kterého je všude okolo nás dost a dost, vadí to, že si pustila do svého čela partičku problematických jedinců z generace „Husákových dětí“. Je to jeden kariérista vedle druhého. Někteří ve svém eurohujerismu a nadbíhání ideologii progresivismu začali hrát „první ligu“. To platí především o P. Hladíkovi, ale i o dosavadním hejtmanu Jihomoravského kraje J. Grolichovi, který je zase příliš „zelený“. Jen na původní křesťanský základ této strany všichni tito „mlaďoši“ jaksi zapomněli. Děje se tak i navzdory tomu, že někteří z nich chodí do kostela.

Co se týká T. Zdechovského, velice mě překvapil fakt, že jeho „zakopávání o český pravopis“ jaksi nevadí ani jeho spolustraníkům, ani jeho kolegům-europoslancům. Nejspíš na tom budou podobně. Zatímco pravopis se dá ještě doučit, i když s narůstajícím věkem je to již obtížnější, dobré mravy si každý jedinec osvojuje od nejútlejšího věku. Ne nadarmo se říká: „Ohýbej stromek, dokud je mladý.“

Samozřejmě – i v chování politiků je mnoho pokrytectví. Dokladem toho je fakt, že T. Zdechovský se neváhá zapojovat na sociálních sítích do „přestřelek“ ohledně toho, zda K. Konečná (KSČM, Stačilo!) je, či není „svině“. Přitom je známo, že se oba tito politici osobně znají a dokonce si tykají. Jakým „loutkovodičům“ jsou adresovány jejich mediální výkřiky, to nejlépe vědí oni sami.

Nerad to konstatuji, ale musím. Znovuzvolení T. Zdechovského europoslancem nemělo žádný pozitivní vliv na jeho znalosti českého pravopisu. V tomto životě to nejspíš již nestihne. Doufejme, že v tom příštím dopadne líp.

26. 8.2024

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na články o T. Zdechovském:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2023/ct24-vysila----zive----nespisovne-blaboly-t.-zdechovskeho-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2023/zdechovsky--zdechovsky----co-mi-to-jen-rika-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2023/t.-zdechovsky-potvrdil--ze-mu-chybi-historicka-pamet.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/europoslanec-tomas-zdechovsky-neumi-cesky-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2019/---predcasna-ejakulace----europoslance-t.-zdechovskeho.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/co-delat--kdyz-se-k-m.-horakove-hlasi----troubove----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2019/zdechovsky-chce-bojovat-proti-podvodum-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2024/t.-zdechovsky-----si-ej-ej-----j.-cogan-----my-bych-sme------.html

─────

P. S.

„Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky.“ (Hérakleitos z Efesu)

Sotva jsem dopsal výše uvedený článek, „vykoukl“ na mě na internetu tento titulek: Kam kráčí KDU-ČSL? Jít nebo nejít po volbách s Babišem? (Echo24.cz, 26. 8. 2024, 00:01) Až pak jsem zjistil, že s tímto prapodivným nápadem přišel někdejší komentátor „Reflexu“ – B. Pečinka.

Jeho nápad nebudu komentovat, protože se jedná o „staré pověsti české“. Ani v Čechách totiž není tak zle, aby se musely dějiny opakovat. Účast KDU-ČSL skoro ve všech vládách po roce 1989 považuji za součást jejich „politické prostituce“, pro niž má KDU-ČSL dědičné vlohy. Lidovcům zřejmě nestačilo více než 40 let jejich podílu na zločinech komunistického režimu (1948-1989), a proto chtěli být „u lizu“ i ve vládách polistopadových, kdy si začali hrát na stranu „demokratickou“. Jejich účast v koaliční vládě v čele s B. Sobotkou představovala velkou ostudu, která by se v žádné podobě již neměla opakovat.

Upřímně se divím tomu, že nikdo z vedení Babišova uskupení „ANO 2011“ zatím na Pečinkův výkřik nereagoval. Měli by to učinit co nejdříve a velmi důrazně. Proto vyzývám A. Babiše, K. Havlíčka i A. Schillerovou, aby vzali rozum do hrsti a začali se řídit výše uvedeným citátem starořeckého filozofa Hérakleita z Efesu (540-480 př. Kr.). S lidovci již nikdy více!

Nepochybuji o tom, že po příštích parlamentních volbách se objeví více „nevěst“, které budou mít zájem o sňatek s uskupením „ANO 2011“. KDU-ČSL patří k těm beznadějně profláknutým „nevěstám“, které prošustrovaly jak své věno, tak i dobrou pověst.

 

26. 8. 2024

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář