Jdi na obsah Jdi na menu
 


Má smysl komentovat hloupé výroky Danuše Nerudové?

14. 9. 2024

Motto: „Hloupost a pýcha na jednom dřevě rostou.“ (České přísloví)

Také já patřím k těm voličům, kteří nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jaká individua se dostávají do nejvyšších pater politiky jenom proto, že podobně hloupí jedinci, jako jsou tito politici, je volí. Od hlupáka a nevzdělance lze sotva očekávat, že bude volit zodpovědně a s vědomím všech možných rizik, která jeho volba může v budoucnu přinést. To platí i v případě nedávno zvolených zástupců ČR v Evropském parlamentu.

Našich 21 europoslanců v tomto kolosu sotva může něco změnit, ale jeden/jedna hloupý/hloupá europoslanec/europoslankyně tam mohou napáchat pořádnou ostudu a škody na mnoho let dopředu. To platí zejména o D. Nerudové, jejíž ego je tak veliké, že je jí v EP škoda. Mohla by dělat rovnou ředitelku celé zeměkoule. Jistě by to se svými znalostmi a proříznutou pusou zvládla.

Když se po nedávných volbách do EP někdejší brněnská rektorka Mendelovy univerzity stala novou českou europoslankyní (po celou dobu své kandidatury se netajila tím, že chce být eurokomisařkou), každému voliči, který se o politiku alespoň zběžně zajímá, muselo být jasné, že s touto političkou nás čekají pouze komplikace a neustálé konflikty. Ty se daly tušit již od okamžiku, kdy ještě v době předvolební kampaně přímo v televizním studiu zaútočila na jiného kandidáta do EP – Filipa Turka (Motoristé sobě). Od té doby nás tato politička zásobuje nejrůznějšími „moudry“, která nejsou ani moudrá, ani chytrá.

Pokud by nás D. Nerudová chtěla „školit“ v oboru ekonomie, s tím bych ani já nemohl nic dělat: pouze to přetrpět a myslet si o tom své. Vždyť někteří lidé, kteří ji znají, tvrdí, že ani o tomto oboru toho moc neví. Nedokážu to posoudit. Čím déle se D. Nerudová pohybuje v politice (počínaje prezidentskými volbami, kde neuspěla, až po ty evropské), tím větší ostudu dělá. S něčím takovým se dotyčný jedinec již rodí. Zkrátka: musí to mít v genech.

Dodnes jsem nepochopil, jak se tato ženština mohla stát rektorkou Mendelovy univerzity, kde se prý prodávaly tituly „zájemcům“, kteří dobře platili. Abychom si nalili čistého vína: Mendelova univerzita je bývalá brněnská „hnojárna“, na níž kdysi studovala a obhájila zde svou diplomovou práci o králících Babišova poslankyně (a nejnověji kamarádka ministra spravedlnosti P. Blažka, rovněž Brňáka)  ‒ T. Malá.

V posledních dnech se tato europoslankyně obzvláště vyznamenávala v debatách na CNN Prima News, kde se evropské problematice již delší dobu pravidelně věnují. Konkrétně se to týká tzv. evropského speciálu. V něm dne 5. 9. 2024 reagovala na výrok poslankyně za uskupení „Stačilo!“ K. Konečné, předsedkyně KSČM. O této debatě nás informuje článek redaktora Marka Veselého: Nerudová ostře ke Konečné: Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích (CNN Prima News, 5. 9. 2024, 16:24).

Onen výrok se týkal tzv. migračního paktu. Konečná označila přijetí tohoto paktu Fialovou vládou za obrovské selhání, zejména pak ministra vnitra V. Rakušana. Byl to právě on, kdo za českou vládu tento pakt podpořil, aniž o tom veřejnost věděla. Bylo to takové „o nás bez nás“, jak dobře známe v moderních českých (a československých) dějin.

Není zřejmé, zda si D. Nerudová nepopletla tento migrační pakt s jiným dokumentem. Migrace, tedy nekontrolovatelný příliv běženců z Blízkého a Střední východu, jakož i z Afriky, je aktuálním problémem Evropské unie počínaje rokem 2015, kdy německá kancléřka A. Merkelová větou „Wir schaffen das“ fakticky otevřela dveře do své země všem zájemcům. Dnes se Němci potýkají s vlnou ozbrojených útoků muslimů na civilní obyvatelstvo. Popularita neschopného kancléře z řad německé sociální demokracie, O. Scholze, je týden od týdne nižší a nižší.

Ale vraťme se k výroku D. Nerudové. Ta se od problematiky migračního paktu posunula do zcela jiné roviny. Na první pohled je zřejmé, že si svými slovními útoky vyřizuje účty s politickou konkurentkou, které se v nedávných volbách podařilo vybojovat dva europoslanecké mandáty. Podobně úspěšné bylo i uskupení F. Turka, jež navázalo koaliční spolupráci s „Přísahou“ R. Šlachty.

Podpásový útok D. Nerudové na předsedkyni KSČM K. Konečnou se totiž týkal předlistopadové minulosti předchůdkyně této strany. (O kontinuitě mezi KSČ a KSČM si můžeme myslet své, avšak obviňovat současnou stranu K. Konečné ze zodpovědnosti za brutální zločiny komunistického režimu, zejména v 50. letech 20. století, je doopravdy nekorektní, „přes čáru“. To konstatuji jako historik, který se problematikou našich dějin po roce 1945 zabývá.)

Obě tyto političky pocházejí z generace tzv. Husákových dětí: Nerudová se narodila v r. 1979, Konečná o dva roky později. Obě pocházejí z komunistických rodin. Otec D. Nerudové, O. Peslar, byl členem KSČ a jeho jméno figuruje i ve svazcích Archivu bezpečnostních složek (jako prověřovaná osoba). Také otec K. Konečné. K. Konečný, byl členem předlistopadové KSČ, dokonce zastával funkci zemědělského tajemníka OV KSČ v Novém Jičíně. Že si tyto političky nemají v tomto směru co vyčítat, je evidentní.

nerudova-a-kun.jpgProto je výrok D. Nerudové nelogický a matoucí. Ani ji přece nikdo neobviňuje z toho, že může za zločiny komunistického režimu. Je to velice laciné politické plivnutí na někoho, kdo se může jen stěží bránit. Jedná se o obyčejné dehonestování politického soupeře, jak to ostatně Nerudová velice názorně předvedla v případě F. Turka. Dnes už si na ten její hysterický výstup před televizními kamerami sotva někdo vzpomene. Turek byl nakonec zvolen a poštěkávání „hloupé blondýny“ Nerudové na tom nemohlo nic změnit.

Tady je text repliky D. Nerudové na předchozí slova K. Konečné o migračním paktu. Je to doopravdy jako „o voze a o koze“. Pro nepoučené televizní diváky, zejména ty mladší, kteří o naší minulosti mnoho nevědí, to může působit jako „šok“. Tak to ale není, protože naše historie je mnohem složitější. Nerudová prohlásila toto: „Komunisté se kdysi vypořádávali s migrací tak, že lidi stříleli na hranicích.“

V čem spočívá kardinální omyl D. Nerudové ohledně střílení na hranicích? Ne že by se na nich nestřílelo, avšak nebyli na nich stříleni migranti, nýbrž občané Československa, kteří v letech 1948-1989 utíkali přes naši západní a jižní hranici (do Německa a Rakouska), a to do zemí demokratického Západu. Poté, kdy byla na počátku 50. let 20. století zřízena Pohraniční stráž ČSLA, byla ochrana státních hranic svěřena naší armádě. Navíc od poloviny 50. let 20. století se tyto hranice staly neprostupnými, a to systémem drátěných zátarasů, do nichž byl zaveden elektrický proud o vysokém napětí.

Představa o tom, že do/z ČSR utíkali nějací migranti, je naprosto naivní a scestná. Nikdo takový neexistoval. Utíkalo se od nás, nikoli k nám. Proto nikdo žádné migranty nestřílel. Tehdy ani po roce 2015, kdy začala první masivní vlna migrace do Německa a do západní Evropy. 

Jak vyplývá ze statistiky zločinů komunismu, zahynulo v letech 1948-1989 při pokusu o překročení našich „zadrátovaných“ hranic celkem 282 osob. (Mezi nimi bylo i několik cizinců, hlavně Němců.) V některých případech se jednalo o způsob sebevraždy mladých příslušníků armády, kteří nevydrželi psychický tlak, spojený se službou v socialistické armádě. Proto spojovat necelých tři sta obětí střelby na hranicích (vyskytly se i případy, kdy dotyční zemřeli po zásahu elektrickým proudem) s problematikou dnešní migrace, to je doopravdy nonsens.

Zajímalo by mě, jaké myšlenkové procesy se odehrávají v té blond hlavě D. Nerudové. Také v jejím případě platí to, co lze říci o jiných našich politicích, kteří jsou přesvědčeni o své genialitě: Plácáme, plácáme, dokud můžeme. Nebojte, vážení přátelé, brzy vám to voliči spočítají!

[Statistické údaje o počtu obětí komunistického režimu v Československu v letech 1948-1989 byly publikovány v tomto článku: Fialova vláda „Národní fronty“ ‒ vzor 2021 (SN č. 11/2021, vloženo 7. 11. 2021, ZDE).]

Jak ukazuje případ D. Nerudové, někteří naši politici, když jim dojdou argumenty, jsou ochotni ze svých úst vypustit i tak grandiózní hloupost, jak to předvedla tato politička. U mě by neodmaturovala ani z českého jazyka, ani z dějepisu. Jen nechápu, jak se mohla tato nevzdělaná osoba stát rektorkou univerzity a dokonce europoslankyní. To mi hlava nebere. Kdopak ji na tyto posty „protlačil“? Ani J. Síkela, kterého kritizuji od samého začátku, to nebude mít v Bruselu jednoduché. Bude tam potkávat i tuto „hloupou blondýnu“ z Brna.

─────

nerudova--prodam-i-cesko.jpgVýrok D. Nerudové nebyl jediným problematickým „výkřikem“, kterého se tato europoslankyně dopustila v témže debatním pořadu v televizi CNN Prima News dne 5. 9. 2024. Jak nás informuje článek redaktora Marka Veselého s titulkem Ostrá hádka: Melete kraviny, řekl Knotek Nerudové. Tak se chováte i ke své ženě? vytkla mu (CNN Prima News, 6. 9. 2024, 8:13), dopustila se tato politička ještě dalšího „blábolu“.

Dovolím si ocitovat celý odstavec tohoto článku, aby byly zřejmé souvislosti, za nichž k dotyčným výrokům došlo: »Nerudová však v kritice ANO [2011] pokračovala: „Vaše vláda v České republice vybudovala energetickou závislost na Rusku. To nás ochromilo.“ V této chvíli se Knotek do své kolegyně z Evropského parlamentu pustil se vší vervou. „Melete kraviny. Víte, kdy ty plynovody byly postaveny?“ nebral si servítky.«

Europoslanec O. Knotek (ANO 2011) to sice časově neupřesnil, ale má naprostou pravdu. Ropovody i plynovody vznikly daleko dříve, než se k moci dostala Babišova vláda (2017). Velké zásluhy o vytváření oné energetické závislosti měla i vláda P. Nečase (2010-2013), která o energetických zakázkách a další spolupráci jednala přímo v Moskvě s V. Putinem. Členkou delegace tehdy byla i dnešní nekompromisní kritička všeho, co souvisí s Putinem a s Ruskem – M. Němcová (ODS): hodovalo se přímo v Kremlu a konzumoval se při tom kaviár. Pětikoalice by si především měla zamést před vlastním prahem. Má tam toho svinstva tolik, že by to zaplnilo několik valníků.

Doplním údaje místo O. Knotka. Samozřejmě měl pravdu a náležitě tuto „hloupou blondýnu“ odpálkoval. Chápu, že se jí to nelíbilo, ale fakta jsou fakta. Tak tedy: Známý ropovod „Družba“ se budoval v letech 1961-1971. Do Slovnaftu Bratislava byl přiveden již v r. 1962, kdežto do Záluží u Mostu až v r. 1965. Od té doby slouží až dodnes. Budování tohoto ropovodu, který zásoboval i celou západní Evropu, probíhalo v době, kdy v čele SSSR stál N. S. Chruščov.

Plynovod „Sojuz“, kterým se přivádí zemní plyn z bohatých ložisek na jižním Uralu a při hranicích s Kazachstánem, se budoval v Orenburgu (i za pomoci pracovníků z tehdejší ČSSR) v letech 1975-1979. Tedy v době, kdy stál v čele ÚV KSSS L. I. Brežněv. Jedním z cílů této výstavby bylo zajištění zásobování touto surovinou jak Ukrajiny, tak i středoasijských republik SSSR. V archivu České televize by se jistě našlo dost dokumentárních příspěvků s našimi budovateli plynovodu z Orenburgu. Husákův režim vysílání našich pracovníků do SSSR tehdy velmi podporoval.

[Malá životopisná poznámka: L. I. Brežněv byl původní profesí hutní inženýr, který vykonával i funkci ředitele jednoho metalurgického podniku v Donbasu. V době stalinských čistek upadl krátce v nemilost a skončil ve vězení. Účastnil se Velké vlastenecké války a osvobozoval i tehdejší, Němci okupované Československo. Po válce byl stranickým tajemníkem Dněpropetrovské oblasti, dnešního ukrajinského Dnipra.]

Již se těším na další „výživné“ výroky naší „hloupé blondýny“ z Brna.

6. 9. 2024

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář