Jdi na obsah Jdi na menu
 


Topkař J. Jakob lhal v „živém“ televizním vysílání

16. 7. 2024

V pátek dne 12. 7. 2024 se sešla Poslanecká sněmovna naposledy před letní dovolenou. Stačila ještě protlačit do druhého čtení návrh na zvýšení koncesionářských poplatků tzv. veřejnoprávní České televize (ČT) a rovněž „veřejnoprávního“ Českého rozhlasu (ČRo). Co je na nich „veřejnoprávního“, to nám nikdo z koaličních politiků nevysvětlil. Nejspíš nic, protože ani jedno z těchto médií nerespektuje názorovou vyváženost a objektivitu.

ČT dokonce denně masivním způsobem porušuje svůj vlastní „Kodex“. Proto hra na jakousi „veřejnoprávnost“ je doopravdy směšná. Je nejvyšší čas, aby si to obhájci ničím neopodstatněného statusu ČT a ČRo uvědomili, než budou obě tato neprávem „privilegovaná“ média zrušena. Nežijeme přece ve středověku! V občanské společnosti, v republikánském systému, nemá mít nikdo žádné „nadpráví“.  Všichni jsme si rovni, byť se to našim politikům nelíbí a nehodí.

Navzdory začínajícím poslaneckým prázdninám některé televize pokračují v debatách k aktuálním politickým tématům. Rovněž občané a pracující mají dovolenou a nějaké televizní žvásty je nezajímají. Je to zbytečný vysílací čas, kterému bude věnována minimální pozornost. Kdo by se díval na výměny názorů jakýchsi zbytečných politiků, o nichž každý z nás ví, že nic na politické realitě této země nemohou změnit?

Máme přece neschopného a nejhůře hodnoceného premiéra na světě. S tím nikdo nic nenadělá. I kdyby neoficiální „vládní mluvka“ (= tiskový mluvčí) M. Kupka, který vedle svého rezortu zvládá okecávat všechny prů*ery vlády, žvanil od rána do večera, tragickou pověst našeho neschopného premiéra, kterého nám prý závidí celý svět, nezmění.

Zatímco naši politici po vyčerpávající celoroční práci, která bohužel nepřinesla žádné výsledky, odpočívají na mořských plážích nebo podnikají turistické výlety po krásách naší vlasti a okolních zemí, rozhodla se komerční televize CNN Prima News pokračovat v „edukaci“ svých diváků a občanů. Důvod je prostý: na podzim budou dvoje volby a v nich se může rozhodnout o tom, kdy půjde tato vláda do háje. Bude-li výsledek přesvědčivý, mohlo by se tak stát ještě do konce letošního roku.

Vláda s dvouprocentní důvěrou občanů, to je doopravdy celoevropské, ba i celosvětové unikum. Fiala by měl navštívit „očaře“, aby mu předepsal silnější brýle. Neměl by se stydět o ně požádat: vždyť i soudruh G. Husák měl dvacet dioptrií. Na rozdíl od Fialy mu však nechyběl politický instinkt. Dokázal odhadnout, kdy je ten správný čas, aby v politice skončil.

Dne 14. 7. 2024, ve výroční den Velké francouzské revoluce z roku 1789 a v den narozenin zpěváka Karla Gotta (1939-2019), nám již zmíněná televize CNN Prima News nabídla svůj pravidelný diskusní pořad dvou politiků – předsedy SPD Tomia Okamury a předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba. Oba tito politici se potkali v televizním studiu, aby vysvětlili postoje svých stran k tématu nanejvýš aktuálnímu: k neúspěšnému atentátu na kandidáta prezidentských voleb v USA Donalda Trumpa. K tomuto atentátu došlo v soboru dne 13. 7. 2024 ve městě Butler ve státě Pensylvánie.

Já sám jsem tuto debatu neměl možnost sledovat, ale přečetl jsem si o jejím průběhu podrobné informace (včetně doslovných citací z úst obou politiků) v článku s titulkem: „Šokující.“ Pár minut shoda nad Trumpem. Pak Fico a výžbuch. Okamura a Jakob v sobě (Parlamentní listy, 14. 7. 2024, 14:28).

partie-plus--14.-7.-2024--okamura--jakob.jpg

Jak se dalo očekávat, opět jsme se dočkali mnoha lží, polopravd i zbytečných politických přestřelek. Okamura neopomněl kolegovi z vládní TOP 09 připomenout, že krátce po atentátu na slovenského premiéra R. Fica (15. 5. 2024) koaliční poslanci odmítli dne 21. 5. 2024 tento hanebný čin odsoudit, kdežto slovenští poslanci – napříč politickým spektrem – tak učinili jednomyslně.

Předseda SPD tuto skutečnost připomněl těmito slovy: „Po atentátu na premiéra Fica jste vy, představitelé vládní Fialovy Pětikoalice, skandálně odmítli odsoudit atentát na slovenského premiéra, protože, jak víte, já jsem navrhl usnesení, ve kterém bychom odsoudili právě ten atentát. Přitom ve stejný týden slovenský parlament přijal podobné usnesení. Z tohoto chování je patrné, kdo šíří nenávist, kdo eskaluje napětí, protože jenom proto, že to navrhl Okamura…“

Poslanec J. Jakob neměl nic chytřejšího na práci, než aby při jeho slovech nesouhlasně kroutil hlavou. Svou předchozí nonverbální komunikaci nakonec doprovodil těmito slovy: „Jsem velmi zklamaný z tohoto přístupu. Chtěl jsem se bavit kultivovaně a slušně. Toto je přesně příklad toho, že tyto situace se politicky zneužívají. My jsme přece ten odporný atentát na Roberta Fica odsoudili. (…) Není třeba z toho dělat politikum na plénu Sněmovny.“

Opak je pravdou. Koalice atentát neodsoudila: pouze prezident republiky P. Pavel napsal jakýsi tweet. Ostatní politici koalice buď mlčeli, nebo v onom hlasování z 21. 5. 2024 odmítli tento čin odsoudit. (Reakce politiků lze snadno dohledat, protože internet si „pamatuje“ všechno.)

Opožděné, alibistické řeči J. Jakoba na tom nemohou nic změnit. Rovněž J. Jakob se zdržel hlasování, a to v onom „kruciálním“ hlasování všech přítomných poslanců ze dne 21. 5. 2024. Čin odsoudili pouze poslanci ANO 2011 a SPD. Našli se dokonce i takoví, kteří vysloveně odmítli o této věci hlasovat. (Mezi nimi byl i ministr zemědělství M. Výborný.) Proto nechápu, o jakém „odsouzení“ tento „topkařský“ popleta vůbec hovoří. Zřejmě mu selhává paměť. V tom případě by měl navštívit psychiatra. Jak s něčím takovým může dělat poslance?

Jakob naznačuje něco zcela jiného. Snaží se podsunout kritiku T. Okamurovi nejspíš své osobité pojetí jím nabízené politické kultury: Pokud si nebudeme říkat pravdu a budeme naopak všelijak omlouvat chybná politická rozhodnutím, tím rozhodně kultivace politického života nedosáhneme. Lež zůstane lží, byť by se všichni členové TOP 09 rozhodli, že si odhlasují pravý opak. Přesně to se stalo v případě odmítnutého odsouzení atentátu na R. Fica.

Ostatně – o výsledku onoho hlasování se mohou čtenáři přesvědčit sami. Přehled tohoto hlasování včetně počítačové sjetiny PS ze dne 21. 5. 2024 je uveden v připojeném článku:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2024/kdo-z-poslancu-odmitl-odsoudit-atentat-na-r.-fica-.html

Až se zase někdy příště rozhodne poslanec J. Jakob (TOP 09) lhát v přímém televizním vysílání, z něhož nelze nic „vystřihnout“, měl by si dávat větší pozor na to, co říká. Fakta jsou totiž fakta. A lež zůstane lží, i kdyby se všichni koaliční poslanci a senátoři usnesli, že od zítřka tomu bude jinak.

Stále totiž platí, že černá je černá a bílá je bílá. Až to „fialovci“ zruší, budeme tady mít nefalšovanou diktaturu. Toho se tito pokrytci bojí ze všeho nejvíc. I jejich naivní voliči, kterým se mezitím otevřely oči, již pochopili, komu ve volbách v říjnu 2021 osudově „nalítli“. Inu, chybami se člověk učí: v každé době.

Masky padají, komedie končí…

15. 7. 2024

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář