Jdi na obsah Jdi na menu
 


Igor Stříž: „Růst nenávisti na síti mě děsí.“

2. 7. 2024

… A taky komunistický rozvědčík v úřadu prezidenta republiky. To připomínám těm našim „demokratům“ z pražské kavárny, kteří tuto nažehlenou a načesanou „celebritu“ (nebo jen obyčejného „panáka“?) zvolili na Hrad v lednu 2023, třiatřicet let po „pádu komunistického režimu“.

S výše uvedeným citátem I. Stříže to sice souvisí nepřímo, ale dotýká s to nás všech: Dospělých, kteří zavírají oči před tím, co se nám evidentně po r. 1989 nepodařilo, ale i mladé generace, jež se již narodila do nových, „porevolučních“ poměrů, ale nijak tento vývoj nedokáže (možná ani nechce) změnit. Nic si nenalhávejme: jsme v tom všichni až po uši!

Jediné, co z toho plyne, je fakt, že ani po více než třiceti letech od r. 1989, od předání moci, které bývá nesprávně označováno jako „sametová revoluce“, jsme se nedokázali vyrovnat s komunistickou minulostí. Zcela nesprávné a zavádějící je pojetí těch, kteří se domnívají, že k tomu stačí udělat jakousi „tlustou čáru“ za nehezkou minulostí a začít „novou kapitolu dějin“. Tak jednoduše to ovšem nefunguje.

K tomu, abychom mohli otočit list v letopisech našeho národa, je zapotřebí vyvodit odpovědnost za minulé zlo a za spáchané zločiny a křivdy, jichž se dopustili během své diktatury komunisté a jejich pomahači (např. politici z Čs. strany socialistické a Čs. strany lidové). Tento režim byl ideologicky motivován „třídním bojem“ proti údajným nepřátelům, kteří byli vězněni a popravováni v zájmu jakéhosi fiktivního uskutečňování „lepších zítřků“. 

Bez „očisty“ od tohoto zla není možné plnohodnotně obnovit u nás svobodu, demokracii ani právní stát. Proto se nám to ani po 30 letech nového režimu nepodařilo. Momentálně stojíme na místě a nevíme, kudy dál. Problémy nezmizí jenom proto, že před nimi budeme do nekonečna zavírat oči.

V čem se dodnes liší stoupenci liberální demokracie (patří sem i ta Fialova „partička“ ze Strakovy akademie) od ostatních občanů a voličů s jiným názorem, je pojetí toho, jak lze přechodu od předlistopadové „totality“ k demokratickým poměrům dosáhnout. Jsem přesvědčen o tom, že se tak nestane, necháme-li bývalé komunistické kádry na viditelných mocenských pozicích i v nových politických poměrech a budeme-li se současně tvářit, že je všechno v nejlepším pořádku. Tudy doopravdy cesta nevede!

Předpokládám, že nejsem sám, kdo zaregistroval, že již před vítězstvím v parlamentních volbách 2021 někteří politici budoucí vládní „Pětikoalice“ prohlašovali ve sdělovacích prostředcích cosi o tom, že lidi, jako je bývalý komunistický vojenský prokurátor I. Stříž, který byl před r. 2021 pouhým řadovým státním zástupcem v Olomouci, čeká po nástupu jejich vlády vyhazov. O to větší pak nastalo překvapení, když byl tento problematický prokurátor, jemuž se před rokem 1989 přezdívalo „Rudá smrt“, jmenován nejvyšším státním zástupcem. To mi hlava nebere. Vám ano? (Jen tak na okraj podotýkám, že ke „koníčkům“ tohoto obávaného vojenského prokurátora patřilo před rokem 1989 pronásledování tzv. odmítačů povinné vojenské služby, včetně šikanování Cikánů/Romů.)

pekarova-a-striz.jpg

Kdybych napsal, že výše uvedený výrok I. Stříže je jen špatným vtipem, nebylo by to přesné ani výstižné. Osoba v takto vysokém postavení v naší údajně demokratické justici, která se dodnes neočistila od reliktů minulého režimu, by měla mít čistý štít. Nemělo by stát, že si za sebou potáhne kouli na noze v podobě odpudivé minulosti, jakou I. Stříž má. Nedávno dokonce pronikla, zřejmě nějakým nedopatřením (říká se tomu: účelový únik informací), zpráva (či možná jen spekulace) o chystaném Střížově odvolání z funkce, a to v souvislosti s dalšími připravovanými změnami. Dnes je opět ono známé „ticho po pěšině“. Fialova vláda dostala strach, a tak všechno zůstalo při starém.

Znovu, pokolikáté už, se potvrdilo, že ve Fialově koalici chybí odvaha cokoliv do voleb podniknout: ať v oblasti ekonomické, kde vláda zpackala, co mohla, až po tu personální: nejsou lidi, kteří by ty „neumětele“, co si hrají na ministry, mohli vystřídat. Prů*erů, které mají ministři Fialova kabinetu na „triku“, je již tolik, že řešení, byť jen jediné u těch “kauz“, by vedlo k pádu celé vlády. Tento „fialový domeček“, kterému se říká Strakova akademie, by se celý rozpadl. Proto zůstávají ve funkcích všichni, kteří se již dávno měli poroučet.

S tímto „materiálem“ se těžko něco podniká, aby se to mohlo podařit. Proto je lepší nedělat nic a čekat až do příštích voleb. Co na tom, že nám, ale hlavně našim dětem, bude tento promrhaný čas chybět k provedení potřebných reforem, k nimž ani tato vláda nenašla odvahu. Ona Jurečkova „penzijní reforma“ žádnou reformou není: byl to jen pokus o zalátání děr v rozpočtu, který byl „zkonsolidován“ pouze na papíře.

Když nedávno během zasedání bezpečnostního výboru PS vyšlo najevo, že Policie ČR a Ministerstvo vnitra ČR půl roku vodily za nos veřejnost povídačkami o masové vraždě na FF UK z 21. 12. 2023, kterou policisté, ale i vládní politici zavádějícím způsobem označují za „střelbu“ (jako na Matějské pouti nebo na honu myslivců), je to na okamžitou demisi celé vlády a vlastně i celé stávající politické reprezentace. To však nikdo nechce riskovat, protože by u nás mohl zavládnout naprostý chaos. Přesto: bez nových, předčasných voleb dosáhnout nápravy tragického stavu v naší společnosti nelze. Dál se dopředu nedostaneme a budeme jen přešlapovat na místě.

Proč o tom všem píšu, když začínající okurková sezóna nabízí spoustu jiných, daleko zajímavějších námětů? Podnětem k sepsání tohoto článku se stal onen výrok bývalého komunistického vojenského prokurátora I. Stříže. Jeho poněkud opatrnické vyjádření bylo zase inspirováno zdrcující kritikou exprezidenta slovenské policie T. Gašpara, jež se týká špatné práce českých orgánů činných v trestním řízení. Ty prý odmítají stíhat české občany, kteří vulgárním, neurvalým způsobem reagovali na sociálních sítích na oznámení o atentátu na R. Fica. Zatímco na Slovensku již padly konkrétní rozsudky v těchto kauzách, v českých zemích příslušné orgány odmítají konat. Přitom samotný Stříž vyhrožoval bezprostředně po 24. 2. 2022 těm našim občanům, kteří se kriticky stavěli k válce na Ukrajině, trestním stíháním. Tentokrát zřejmě neví, co má dělat.

Ano, Střížovu situaci chápu. Jen se divím, že po tom všem ještě ve své funkci zůstává. Když už se nestydí za to, co prováděl za minulého režimu, měl by mít aspoň dostatek sebereflexe k tomu, aby v této funkci skončil. Tak zkompromitovaná osoba, jako je on, v ní nemá doopravdy co pohledávat. Možná by stačilo poslat jej na měsíc mezi Romy: Ti by ho už „vyškolili“ v tom, jak se má slušně chovat. Pokud by se vrátil živý z této „převýchovy“, nezapomněl by až do smrti uctivě pozdravit i tu poslední babičku v supermarketu nebo na ulici a nabídnout jí odnesení její těžké tašky s nákupem.

Kromě každodenního lhaní, které se stalo hlavním nástrojem „komunikace“ Fialovy vlády s občany, je pro tuto politickou garnituru největším břemenem „dvojí metr“ při posuzování úplně všeho. Jinak se totiž poměřuje to, co se vládě líbí a co jí konvenuje, a zcela jinak je tomu v případech, které se jí nelíbí a jež vyjadřují odlišný názor. Nelze donekonečna tvrdit, že „černé“ je „bílé“ a naopak. Jednou se i v tom bude muset udělat pořádek a vrátit pojmům jejich původní význam.

Kritika T. Gašpara na adresu českých orgánů činných v trestním řízení není jen vyjádřením nějakého pocitu. Byla to reakce na informace, které se objevily na internetu a v nichž advokát JUDr. J. Rajchl (PRO) formou faksimile odmítnutých trestních oznámení informoval veřejnost o tom, že Policie ČR se nebude těmito případy „schvalování atentátu“ zabývat s odkazem na „svobodu slova“. To je doopravdy úsměvné, protože před řadou měsíců za obdobná kritická vyjádření dostali u soudu „antivaxeři“ Čermák a Tušl tresty odnětí svobody „natvrdo“. To již není „dvojí metr“, ale „dvojí kilometr“, soudruzi policajti!

Do této nebezpečné roviny se dostává i celá česká politika. Od listopadu 1989 jsme nebyli tak blízko k otevřenému nástupu fašistické diktatury – jako nyní. Svědčí o tom i návrh na odsouzení akce, k níž došlo v kanadském parlamentu během návštěvy V. Zelenského. Tehdy poslanci dolní komory tohoto parlamentu vzdali hold ukrajinskému veteránovi, jenž za války sloužil u jednotky patřící k příslušníkům SS. Z našich poslanců o tom odmítli hlasovat i níže uvedení politici – včetně premiéra P. Fialy. To je v jeho případě na okamžitou demisi.

Kromě P. Fialy a dalších „obdivovatelů jednotek SS“ o této věci odmítli dne 26. 9. 2023 hlasovat tito poslanci: za ODS ‒ M. Benda, J. Skopeček, „historik“ P. Žáček, pražský primátor B. Svoboda a právníci K. Haas a E. Decroix; za „Piráty“ ‒ I. Bartoš a J. Michálek; za KDU-ČSL – „přátelé sudetských Němců“ P. Bělobrádek, Š. Heller a právník M. Kohajda; za STAN – právník J. Cogan a dále M. Exner, P. Gazdík, V. Kovářová, P. Letocha, V. Rakušan a L. Vlček; za TOP 09 – J. Jakob, O. Kolář, M. Pekarová-Adamová, jakož i „nezařazený“ politický „turista“ I. Vondrák (dříve ANO 2011, předtím KSČ). Není nad to, když víme, s kým máme tu čest!

O této kauze viz články s těmito odkazy:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2023/temer-polovina-poslancu----fandi----prislusnikum-ss--.html

O kauze s netrestáním schvalovatelů atentátu na R. Fica viz tyto články:

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Rajchl-PRO-Tak-tohle-uz-je-naprosty-vysmech-757318

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Fico-a-Ukrajina-Policie-ted-urazky-neresi-Rajchl-vytahl-i-slova-Fialy-757361

https://pravyprostor.net/dockame-se-roberta-fica-v-pytli-na-mrtvoly-na-budove-vnitra-v-praze/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-strana-smer-kritizuje-ceskou-policii-40477902#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest249_dop_grouped_entities_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovensko-kritizuje-fialu-40477915

─────

Článek (rozhovor), z něhož se dozvídáme o zatím nejnovějším výroku nejvyššího státního zástupce I. Stříže, byl zveřejněn pod titulkem: Růst nenávisti na síti mě děsí, říká šéf žalobců Stříž. Kvůli komentářům o Ficovi jednal s policejním náměstkem. (Lidovky.cz, 29. 6. 2024, 5:00)

Zbývá se tedy ptát: Kdy bude I. Stříž odvolán z čela Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) a kdy pro svou neschopnost a prolhanost skončí rovněž policejní prezident M. Vondrášek? Ten byl přece ve vysokých pozicích Policie ČR již v době masových vražd v Uherském Brodě (2015) a v Ostravě-Porubě (2020)! Přitom tady nejde jen o masovou vraždu na FF UK dne 21. 12. 2023. Aktuální „nestíhání“ za projevy nenávisti vůči R. Ficovi na sociálních sítích jde mimo jiné také za tímto soudruhem. Z toho se nevykecá, i kdyby se o to snažil od rána do večera.

Když to tak všechno sleduji, nestačím se divit tomu, že nespokojení občané ještě nevzali do rukou klacky a hole a nešli tu bandu, která ze Strakovky nestydatě zneužívá svou politickou moc, vyhnat od koryt. Čím později tak učiní, o to větší masakr to bude. Svinčík, který tady po sobě zanechal „fialový hnus“, budeme napravovat dlouhá léta, možná celé příští desetiletí.

Postkomunističtí soudruzi, „totalitáři“ od P. Fialy, to vaše „vládnutí“ se vám jaksi vymklo z rukou! Žádnou šanci na reparát již nedostanete! Marně se těšíte na to, že opět obalamutíte nemyslící část voličů a znovu se pokusíte podvodem uchvátit moc na další čtyři roky.  V politice jste již skončili. Čeká vás jediné: okamžitá demise a pak cesta rovnou do vězení. Hanba vám! V českých dějinách po vás zbude jen velká černá „kaňka“.

29. 6. 2024

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář