Jdi na obsah Jdi na menu
 


V České televizi dál „vegetují“ pologramotní blbci?

7. 10. 2024

Začátkem letošního roku jsem v SN publikoval sérii článků, v nichž jsem kritizoval zhoršující se úroveň českého jazyka v ČT. Po nějaké době sice došlo k jistému zlepšení, ale stále to ještě není bez chyb. Pouze někteří redaktoři a moderátoři si začali dávat větší pozor. Dokonce i ta „stará struktura“ M. Augustová, která si dovolila lživě reagovat na mé oprávněné upozornění, že se dopustila evidentní gramatické chyby („Valašských Klobouků“ místo správného „Valašských Klobouk“), trochu ubrala plyn a začala se chovat skromněji, než jak byla do té doby zvyklá. To jiní „borci“ na jakoukoli kritiku kašlou a dál si dělají, co chtějí. Inu, když je v ČT slabý a neschopný ředitel, proč by se měli chovat jinak, že ano?

ceska-televize-budova.jpgDnešek (3. 10. 2024) znovu potvrdil, že se jednalo pouze o změny kosmetické. Viditelnější tváře z televizního zpravodajství se sice více kontrolují (z jejich naštvaných a „kožených“ obličejů je to poznat dříve, než tito namistrovaní jedinci promluví), avšak poměry v televizním „zázemí“, jež zajišťuje onen každodenní provoz, zůstaly více méně beze změny. Jede se dál „údolím černým okolo bílých skal“. Ušatý Kubal to „jistí“, netřeba se ničeho bát.

Dne 3. 10. 2024 byla na stanici ČT24 v 9.40 hod. v pořadu „Studio 6“, a to ve sportovní relaci, odvysílána informace o Velké pardubické. V tu chvíli se v dolní části televizní obrazovky objevil titulek, který hlásal: „Velká Pardubická“. Opět nikoho z těch chytrolínů, kteří to ťukají do klávesnice, ale měli by problém odmaturovat z češtiny, nenapadlo, aby si správnost tohoto názvu ověřil. V českém pravopisu totiž platí jednoduchá zásada: u dvojslovného pojmenování tohoto typu (jedná se o vlastní jméno) se velkým písmenem píše pouze první slovo. U druhého slova musí být písmeno malé.

Neuvádím to proto, abych jednu chybu, kterou jsem po delší době zaregistroval (doopravdy nesedím u televize od rána do večera, abych poslouchal ty bláboly, jež tato propagandistická televize vysílá), zveličoval. Chyby, které v ČT stále přetrvávají, jen potvrzují, že k nápravě, té skutečné, principiální, stále ještě nedošlo. Chápu, že tam mají v posledních týdnech úplně jiné starosti. Fandí totiž neúspěšnému P. Fialovi tak moc, že se část personálu (už nikoli jen redaktorky a moderátorky, ale i muži, kteří si jako doplněk svého oblečení pečlivě vybírají kravaty v nějakém fialovém odstínu) dočista zbláznila a dělá z televizního vysílání módní přehlídku. „Fialová móda“ mezitím přeskočila již i do TV NOVA. Jen kvalita televizního vysílání se stále nezlepšuje. Čím to asi bude? Že by špatným ředitelem, kterého bude nutno co nejdříve vyměnit?

Chyba, na kterou upozorňuji, prokazuje, že poměry v ČT jsou z principu prohnilé. Stále tam totiž platí, že „levá ruka neví, co dělá ta pravá“. Proto bude nutné celé televizní zpravodajství vyházet a zaměstnat nové, lepší a kvalitnější lidi. Nic není nemožné. Žijeme přece v zemi, která má deset milionů obyvatel. Problém totiž spočívá v tom, že nevíme, co za lidi sedí v tzv. newsroomu u monitorů a počítačových klávesnic. Zda tito anonymní jedinci mají aspoň maturitu, nebo jsou to jen jacísi „lidi z ulice“, kteří neprošli řádným přijímacím řízením, u něhož by se mimo jiné zjišťovalo, zda ovládají základy české gramatiky a pravopisu.

Po špatných zkušenostech z předchozích měsíců o tom dost pochybuji. Na jedné straně je to požadováno po cizincích, kteří žádají o naše státní občanství, na straně druhé se na to ve veřejnoprávní televizi zvysoka kašle. Doufal jsem, že aspoň J. Železný, který je prý v budově zpravodajství „zamražen“ (tvrdí to V. Moravec), bude novým ředitelem angažován, aby školil z češtiny ty zaměstnance, kteří s tím mají problémy. Stále nejhorší zůstává skloňování číslovek, kde k žádnému zlepšení nedošlo. Jakub Železný má perfektní češtinu, ale ‒ bohužel – škodí si svou prostořekostí.

Zbývá se proto ptát: zodpovídá za to v ČT vůbec někdo? Pokud není žádná osoba určena, vina za tento šlendrián padá na hlavu ředitele J. Součka. Ten může za všechno, protože tomu „cirkusu“ na Kavčích horách šéfuje. Tak jednoduché to je, vážení soudruzi!

Aby se poměry v ČT dále nezhoršovaly, je nutno pohlídat si i osoby, které tvoří ono televizní „zázemí“. To, že někdo umí ťukat písmenka do klávesnice, ještě neznamená, že je gramotný. I papoušek by to zvládl, o cvičené opičce ani nemluvě. Co s tím budete dělat, Jane Součku? Již včera bylo pozdě!

3. 10. 2024

‒ RJ ‒

─────

Odkazy na články o špatné práci České televize:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2024/jazykove----brusicstvi----slavi-v-ct-nove-uspechy-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2024/sef-horskych-stredisek-ma-lepsi----cestinu----nez-ct-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2024/jazykova-uroven-ct-se-stale-nezlepsuje.-naopak-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2024/v-hloupych-hlavach-se-rodi-jen-hloupe-napady.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2024/smetanova-opera----libuse----mela-premieru-11.-6.-1881.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2024/ceska-televize-dal-lze--manipuluje-a-prekrucuje-fakta-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2024/souckova-ct----zfialovela-----slendrian-v-praci-pokracuje---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2024/okurkova-sezona-2024.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář